Skype-konzultáció

Az egyéni konzultáció modern és kényelmes módja a skype-on történő megbeszélés. Sokszor érezzük azt, hogy azonnali megoldást szeretnénk problémánkra, most szeretnénk megosztani valakivel a gondolatainkat, érzéseinket. Ez azonban sok esetben akadályokba ütközik. Ezen segít a skype konzultáció. Ilyenkor bár nem vagyunk egymás mellett és a  kapcsolat virtuális, mégis hatékony eszköz lehet a krízishelyzetekben, pszichés problémák kezelésében. Talán a távolság, a személyes jelenlét hiánya sokszor könnyebbé is teszi az érzések, gondolatok, kérdések megfogalmazását, és sokszor egyszerűbb így őszintének lenni.
Ez a segítségnyújtás soha nem egyenértékű azzal a pszichoterápiás helyzettel, amikor páciens és terapeuta egymással szemben ülnek. Amikor nem csak a szavaknak, de a testbeszédnek, a gesztusoknak, a szemkontaktusnak és a mimikának is információértékük van.
Viszont komoly panaszok és problémák  online terápiával nem kezelhetőek, ebben az esetben a javulás feltétele a folyamatos és személyes jelenlét!
 Kinek szól a Skype konzultáció?
  • Vidéken, és külföldön élőknek
  • Aki nem tudja, akarja felvállalni személyesen a problémáit
  • Kismamáknak, többgyermekes anyukáknak, akiknek nem megoldható a személyes konzultáció
  • Akinek valamilyen okból nehéz utaznia (pl. mozgásukban akadályozottak, pánikzavar)
  • Akinek az otthon biztonsága fontos, hogy megtegye az első lépést a szakember megkeresésében
Mik az előnyei az online tanácsadásnak?
 - kényelmesen, fotelban ülve kaphat terápiás segítséget
- külföldről vagy vidékről is elérhetőek a szakemberek
- utazás nélkül veheti igénybe a tanácsadást, ami időhiánnyal küzdőknek nagyon kedvező  vagy ha lakóhelye közelében nincs vagy nehezen hozzáférhető a pszichológiai konzultáció
- nehezen felvállalható problémák esetén első lépésként jó lehetőség
- kamaszok és fiatal felnőttek kedvelt kapcsolattartási formája
- időbeosztás rugalmasabb (kora hajnaltól az éjszakai órákig)
- olcsóbb, mint a személyes konzultáció
- az online terápia segít megőrizni az inkognitót, így könnyebb megnyílni, őszintén beszélni a nehézségekről.
 
Milyen hátrányai vannak a skype tanácsadásnak?
- előfordulhat hogy akadozik az internetes kapcsolat, ez megzavarhatja a beszélgetés folyamatát
- a személyes tér kevésbé teljes értékű
- a testbeszéd, mimika, szemkontaktus apró mozzanatai kevésbé láthatóak, ami a hatékonyságot kismértékben, de nem jelentősen csökkenti.
 
Skype konzultáció előtt, először szerencsésebb személyesen találkozni. Ezt szoktam javasolni, ha megoldható - a könnyebb kapcsolat kialakítása végett. Ha nem lehetséges találkozni valami miatt (pl. külföldön van), vagy ragaszkodik az internethez, akkor lehetséges csak úgy kommunikálni.
Az időpontot tekintve, mivel net szükséges hozzá - úgy tudjuk összeegyeztetni, amikor gépközelben van, és lehetőleg egyedül, amikor nem zavarhatja meg más a figyelmét.
Skype elérhetőség: bekapsz9