A boldog párkapcsolat hét titka

2017.05.17 14:47

A házasságban élő emberek átlagosan négy évvel tovább élnek, mint azok, akik elváltak.  A boldog házasságok mély, elkötelezett barátságon és egymás ismeretén alapulnak.  

John M. Gottman és Nan Silver: A boldog házasság hét titka c. könyve azt célozza, hogy mindenki felismerje: „A házasság nem csak a gyereknevelésről, a házimunkák megosztásáról és a szeretkezésről szól. Van egy spirituális dimenziója is, ami annyit jelent, hogy a két ember egy közös belső életet teremt – egy gazdag kultúrát, amelyben nagyra becsülik mindkét ember céljait. Mindketten tudják, hogy mit jelent abba a családba tartozni, amivé váltak.”

Első titok: Részletesebb szeretet-térképet, vagyis ismerjük meg társunkat! Segíthet, ha érdeklődünk párunk világa iránt és a szabadidőnket együtt töltjük.

Gottman szerint, ha nincs ilyen "szeretet-térkép" a fejünkben, nem ismerhetjük igazán a társunkat. S szerethetünk-e igazán valakit, akit nem ismerünk jól? A megismerésből szeretet, a szeretetből pedig erő fakad. (Pl. Ha mi rendeljük meg társunknak az ételt, tudjuk-e mit szeret? Tudjuk-e, mitől fél, és miben reménykedik?  Van-e elképzelésünk arról, hogy milyen lenne számára az ideális állás?)

Második titok: Tápláljuk az egymás iránti szeretet és csodálat érzését, fejezzük ki szeretetünket! Megdicsérhetjük, hogy mit csinál jól, mit szeretünk benne, miért tudunk felnézni rá.

Harmadik titok: Forduljunk egymás felé, ne távolodjunk el egymástól!

Legyünk ott, ha a másiknak ránk van szüksége. Az egymás felé mutatott érdeklődés  a gyengédség alapja, és ez alapozza meg az érzelmi kötődést, az intimitást. Az ilyen párok azt az üzenetet közvetítik egymás felé, hogy a hibáikkal együtt szeretik és elfogadják egymást. 

Negyedik titok: Vegyük figyelembe a párunk véleményét, célját is!

Tanuljuk meg meghallgatni és meghallani a partner véleményét, tanuljunk meg igazat adni a másiknak és közös döntéseket hozni. Ezek a párok fontosnak ítélték, hogy segítsenek a másik személy "titkos álmainak" a megvalósításában.

Ötödik titok: Oldjuk meg a megoldható problémákat! S tanuljuk meg elfogadni, hogy a megoldhatatlan problémákat nem lehet megoldani…

A legtöbb házasságkutató egyetért abban, hogy a házastársi konfliktusoknak csak a kisebb része (31 százalék) tartozik a megoldható konfliktusok csoportjába. Ezek azok a problémák (pl. ki vigye ki a szemetet), amelyeket kellő kreativitással meg lehet oldani. A konfliktusok nagyobbik csoportját (69 százalék) az "örökös", megoldhatatlan problémák adják. A jó hír az, meg lehet tanulni együtt élni velük. (pl. ha egyikünk korán kelő, a másik „éjszakai bagoly”)

Hatodik titok: Ne akarjuk megváltoztatni a másikat! Csak fogadjuk el, hogy különbözőek vagyunk.

Hetedik titok: Találjuk meg közösen a házasságunk értelmét! Mi az a közös cél, amiért együtt vagyunk? Miben segíthetjük egymást, mit tanulhatunk egymástól, a kapcsolatból? Közös célok és értékrend is fontos.

A könyvet egy "hálaadó gyakorlat" zárja. Gottman azt kéri, hogy egy teljes héten át legalább naponta egyszer dicsérjük meg a házastársunkat. Vegyük észre, milyen hatása van őrá és saját magunkra. "Minél inkább érvényesülni fog a kapcsolatunkban a hála és a dicséret, annál értelmesebb és teljesebb lesz a közös életünk".