A dánok a legboldogabbak a világon – mi a titkuk?

2018.01.25 14:05

Több mint 40 éve a dánok a legelégedettebb emberek a világon, Magyarország a 100. helyet sem éri el. Vajon a mi a titkuk? A kulcs a szemléletükben van és az ennek megfelelő neveltetésben. Ha össze akarnánk foglalni a lényeget, akkor hat témát érdemes említeni: játék, hitelesség, átkeretezés, empátia, tisztelet és a meghitt együttlét.

Ha kiegyensúlyozott és boldog gyereket szeretnénk nevelni, akkor előbb magunk váljunk érzelmileg rugalmas, empatikus, pozitív realistává, aki nyitott és kíváncsi a világra.

1.A szabad játék:

A szabad játék arra tanítja a gyerekeket, hogy ne szorongjanak és segít leküzdeni a stresszt. Továbbá rugalmasságot, kreativitást, önkontrollt és a társas alkalmazkodó-képességet ad.

A gyerekeknek nem tökéletes világra és tökéletes szülőkre van szükségük, hanem érzelmi őszinteségre – a játékban is.

2.Hitelesség:

Fontos, hogy őszintén és úgy kommunikáljunk, hogy egyek legyünk önmagunkkal, azt érezzük, amit gondolunk. Fogadjunk el minden érzelmet, szabad érezni, és az érzelemkifejezés módja legyen megfelelő az adott érzelemmel. Ha szomorúak vagyunk, sírhatunk; ha dühösek, akkor ne sírjunk helyette, lehetünk indulatosak, mégse dühöngjünk, figyeljük meg érzelmeinket és arra is figyeljünk, hogy ne bántsunk meg másokat és magunkat sem a belső indulatunkkal.

Meg kell élnünk és meg kell tanítani a gyerekeket is arra, hogy megéljék az érzelmeik teljes skáláját és az értékrendjükkel összhangban viselkedjenek, hiszen így az élet nehézségivel könnyebben birkóznak meg. Hagyjuk el az üres dicséreteket, a kitartást dicsérjük, a feladatba fektetett munkát hangsúlyozzuk, ne az eredményt. Ezzel megtanulják, hogy ne adják fel és nem azt tanulják, hogy ha valami nem sikerül, akkor ők rosszak, buták, stb.

3. Átkeretezés:

Keretezzük át az átélt helyzeteket, vagyis lássuk meg a negatívnak megélt dolgokban a pozitívat is. A szenvedésen keresztül többet tanulunk  önmagunkról, mint a sikereink nyomán.

Ez a szemléletváltás egyik alapeleme. Nézzük más szemüveggel a valóságot.  Az átkeretezés hatékony módja, hogy megváltoztassuk a saját és a gyerekeink világnézetét és boldogabbá, elégedettekké váljunk. Az, hogy miként látjuk a dolgokat, meghatározza, hogy hogyan érzünk, a boldogság főként a mi hozzáállásunkon múlik.

Nem arról van szó, hogy “hurrá optimisták” legyünk, hanem inkább realista optimisták. Vagyis ne tegyünk úgy, mintha a pohár félig üres fele nem létezne, csak ne arra koncentráljunk, hanem a félig tele részére.

 

4.Az empátia: a másik helyzetébe való beleérzés képessége

A másokkal és önmagunkkal való együttérzés megtanít tisztelni önmagunkat és másokat; segítségével jobb kapcsolatokat alakíthatunk ki és elégedettséget ad.

Ha nem ítélünk el másokat, akkor sokkal elfogadóbbá válunk, meg merjük mutatni a saját sebezhetőségünket és jobban megértjük a másikét is, ezáltal közelebb kerülünk egymáshoz. Társas lényekként fontos számunkra mások támogatása, a családi és baráti kapcsolatok.

Legyünk empatikusak és ne ítélkezzünk, s akkor a gyerekeink sem fognak. Vegyük észre mások érzelmeit anélkül, hogy megítélnénk azokat.

 

5.Megértés és tisztelet

A gyermekek kontrollálása, túlzott irányítása helyett értsük meg gyermekeinket és mutassunk irányukba bizalmat, és magyarázzuk el, hogy mit miért lehet vagy nem lehet csinálni. A fegyelmezés, a tekintélyelvű nevelés helyett a demokratikus dán-módszer a bizalmat és a rugalmasságot fejleszti a gyerekben azáltal, hogy igyekeznek megérteni őket és megbecsülni. Így a gyerekek is megértik és elfogadják a szülők szabályait, erősebb lesz az önkontrolljuk és kiegyensúlyozottabb, boldogabb gyerekekké válnak.

A dánoknál nem lehet hallani, hogy kiabálnak a gyerekkel. Inkább önkontrollt gyakorolnak, nyugodtak maradnak a helyzetekben és magyaráznak a gyereknek. Hiszen hogyan várhatnák el a gyerektől, hogy fegyelmezzék magukat, ha a szülő sem tudja.

6. Hygge, a meghitt együttlét

A hygge (hüge) egyre népszerűbb szó: A hygge a meghitt légkörben együtt töltött idő élvezete. Más szóval az a minőségi idő, amit a szeretteinkkel és önmagunkkal töltünk és benne vagyunk teljesen abban a jelen pillanatban.

Ez telhet társasozással, egy baráti vacsorával, a fa árnyékában pihentető üldögéléssel vagy egy vasárnapi családi étkezéssel. Ezek nagyon fontos pillanatok és sokkal jelentőségteljesebbek, mint bármilyen munkahelyi vagy egyéni siker.

A jóllét és a boldogság legpontosabb jelzője az a minőségi idő, amit a családunkkal és a barátainkkal töltünk. A dánok számára az együtt töltött meghitt időben fontosabb a “mi”, mint az “én”, félre tudják tenni az énközpontú célokat, érdekeket a közösség kedvéért. Hiszik, hogyha adnak a másiknak, akkor kapnak is (figyelmet, szeretetet, megbecsülést stb.). Boldog családi háttérrel, erős közösségi támogatással a gyerekek is boldogabbak lesznek.