A stressz napos oldala

2017.10.06 11:55

A stressz napos oldala című könyv alapgondolata egyszerű, ám radikális: ha más szemmel tekintünk a stresszre, nem az ellenségünk lesz, hanem egy erőforrás. A stressz egy olyan biológiai reakció, amely során a szervezetünkben lezajló változások nem ellenünk, hanem értünk vannak.

A stresszkezelés különböző módjai nagyon eltérő eredményekre vezetnek. Aki szembenéz a nehézségeivel, az összegyűjti az erőforrásait a stresszes élmények kezelése érdekében, az magabiztosabb lesz, mert pontosan tudja, hogy képes kezelni az élet kihívásait. Erős társas támogatói rendszert épít maga köré. A kezelhető problémákat valóban kezeli, és nem hagyja, hogy azok kicsússzanak a kezei közül. A kontrollálhatatlan helyzetek (pl. veszteségek) növekedési lehetőségekké válnak számára.

Vagyis nem az a legjobb módja a stresszkezelésnek, hogy csökkentjük vagy elkerüljük, hanem hogy másképp gondolunk rá és összebarátkozunk vele.

Stressz nélkül értelmetlen az élet

2013-ban kutatók széles körű felmérést végeztek az Egyesült Államokban, mert azt szerették volna megtudni, mennyire értenek egyet az emberek azzal a kijelentéssel, hogy „Ha mindent figyelembe veszek, akkor azt mondom, hogy van értelme az életemnek.”

Vajon miből lehet előre következtetni arra, hogy valakinek értelmes az élete?

Azok tartották legnagyobb valószínűséggel értelmesnek az életüket, akik a legnagyobb számú stresszes életeseményen estek át.

A kutatók végkövetkeztetése: „Az igazán értelmes életet élő emberek több stresszt élnek meg, mint azok, akik kevésbé látják értelmesnek az életüket.”

Gondolja újra a stresszt: vajon mi ad értelmet az életének?

Szánjon rá néhány percet és sorolja fel azokat a szerepeit, kapcsolatait, tevékenységeit vagy céljait, amelyek a legnagyobb értelemmel és jelentéssel bírnak az ön számára! Életének mely részeiben tapasztalja meg legnagyobb valószínűséggel az örömet, a szeretetet, a nevetést, a tanulást vagy a céltudatosságot?

Majd tegye fel önmagának azt a kérdést, hogy milyen gyakran jelentenek ezek stresszt?

Gyakorta képzelgünk azon, hogy milyen eszményien jó lenne teljesen megszabadulni az otthoni, a munkahelyi és a céljainkhoz vezető úton átélt stressztől, ám ez nem igazán lehetséges. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy dönteni tudjunk, stresszesen vagy stresszmentesen szeretnénk megélni a családi, munkahelyi, közösségi élményeinket. Azt viszont eldönthetjük, hogy hogyan tekintünk a stresszre, az ellenségünknek vagy a barátunknak fogadjuk-e el.

Forrás: Kelly McGonigal: A stressz napos oldala c. könyve