Bakancs-vagy boldogságlista

2020.08.19 15:55

Eredeti értelmében a bakancslistán azok a dolgok állnak, amit még meg akarok valósítani, mielőtt meghalok. Ma már azonban inkább azt jelenti, hogy mit szeretnék tenni azért, hogy boldog életem  legyen. Vagyis mára inkább „boldogságlistá”-nak hívjuk. A listán szereplő tételek annak záloga lehet, hogy megvalósítsuk álmainkat és megéljük az örömünket.

Fontos az is, hogy ne elérhetetlen célokat tűzzünk ki, hanem olyat, amit hétköznap is átélhetünk: akár egy jó kirándulás, akár egy forró, finom csésze tea elfogyasztása vagy a naplemente megnézése. Vagyis nem a lista vagy a kitűzött célok nagysága a fontos, hanem az, hogy örömet szerezzen nekünk. Ha reális célokat tűzünk ki, akkor a mindennapokban is átélhetjük ezt az örömöt.

Ezzel ellentétben a negatív attitűddel elzárjuk magunktól az örömet, így boldogsággátként szerepel, ami ellehetetleníti céljaink elérését, és azt, hogy jól érezzük magunkat a bőrükben.

Másrészt az is fontos, hogy ne halogassuk céljaink elérését azzal, hogy „majd” jövőre megyünk el nyaralni, vagy hogy „majd” máskor teszünk meg valamit, „majd” ha lesz több pénzünk, hanem azonnal fogjunk hozzá és kezdjük a kisebb célokkal. A nagyobb célokat pedig osszuk kisebb részekre, és úgy kezdjük azokat megvalósítani. Vagyis a jó időbeosztással könnyebb elérni céljainkat, minden nap szánhatunk időt magunkra.

Még az is fontos, hogy írjuk le céljainkat, vagyis az írott bakancs/boldogságlistát inkább szoktuk megvalósítani, és így átélni az örömünket. Az is segíthet, ha valakinek elmondjuk, hogy mire készülünk, ugyanis a kimondott dolgokat is hajlamosak vagyunk megvalósítani.

Végül a világ legnépszerűbb boldogságlista tételei:

  1. Megcsodálni a sarki fényt
  2. Maratont futni
  3. Részt venni egy afrikai szafarin
  4. Írni egy regényt
  5. Sétálni a kínai falon
  6. Megtanulni játszani egy hangszeren
  7. Búvárkodni egy egzotikus tengeren
  8. Végrehajtani egy ejtőernyős ugrást
  9. Egy kutya gazdájának lenni
  10. Gyönyörködni az egyiptomi piramisokban

(Úgy gondolom, Magyarországon azért más lenne az első  10 tevékenység.)

 

Forrás : Nők lapja-Psziché, 2019/10