Ép testben ép lélek?

2020.10.16 09:55

Vajon az ókori mondás igaz-e napjainkban, ha a testünket szépítjük, tökéletesítjük, az visszahat lelkünkre, vagy nincs számottevő hatása?

A testi épséget három kritérium alkotja: ha minden testrészünk helyén van, egészségesen működnek szerveink és jól nézünk ki, akkor testünk ép. Mégis, a gyakorlatban ilyen tökéletesen ép testben élve is lehetnek belső démonaink, amikkel viaskodunk vagy beteg, akár egyes testrészek nélkül élő emberek is rendelkezhetnek tökéletesen harmonikus lélekkel.

S. Lyubomirsky boldogságkutató azt találta, hogy a testünkkel kapcsolatos feltevéseink, miszerint szebb testtel, vagy pl. kisebb orral, hosszabb combokkal boldogabb életet élhetnénk, csupán boldogságmítoszok. Ezek olyan hiedelmek, amelyekkel egyrészt feltételekhez kötjük boldogságunkat, másrészt jó mentségül szolgálhatnak boldogtalanságunkra. Azonban testünket feltételek nélkül jó lenni szeretnünk. Testünk elfogadása, úgy ahogy van, elhatározás kérdése is, dönthetek úgy, hogy jóban szeretnék lenni a testemmel. Ehhez segíthet minket 4 tipp, amitől jobban érezzünk magunkat a bőrünkben:

1. Fejlesszük a testtudatosságot: testünk ellazítása pozitívan hat lelkünkre is, jógával, meditációval, relaxációval

2. Foglaljuk írásba elhatározásainkat: a leírt tervünkhöz jobban tartjuk magunkat

3. Vezessük naplóban a testünkkel kapcsolatos változásokat, eredményeinket: írjuk le pozitív visszajelzéseinket is

4. A ruha a test kiterjesztett részévé válik: tudatosan olyan ruhadarabokat válasszunk, amiben vonzónak érezzük magunkat.

Tűzzünk ki reális célokat, testünk elfogadása után testünk alakításában gondolkodjunk, ne a teljes megváltozatásában. Figyeljük meg mire vágyik a testünk, mivel tudunk neki kedvezni, és mivel nem.

Mérjük fel testünk igényeit: milyen ételeket, ruhadarabokat szeret, mennyi a mozgásigénye, mivel lehet kényeztetni. Ha sikerül testemnek kedvére tennem, azt meg fogja hálálni, és ez visszahathat lelkemre is. Vagyis szubjektív értelemben összefonódhat testem épsége lelkem egészségével, bár objektív – orvosi értelemben nem igaz az idézett ókori mondás, hisz egészséges testben bármilyen lélekkel élhetünk és a tökéletlen test sem kárhoztat boldogtalanságra.

 

Forrás: HVG pszichológia 2016/2.szám