Esküvő után

2017.09.01 07:39

A párkapcsolatokban egy idő után gyakran felmerülő problémákról írnék, amelyekkel a párkonzultációk során találkozunk. Érdemesnek tartanám átbeszélni vagy/és átgondolni az alábbi kérdéseket a hosszútávra választott társunkkal – ha még nem tettük meg –, hogy elkerüljük a kapcsolatunk megromlását és megelőzzük a későbbi esetleges problémákat.

 1. Elfogadjuk-e párunk tőlünk különböző tulajdonságait, jellemét, személyiségét? (pl. ha társunk hirtelen dönt vagy épp sokat gondolkodik egy döntés előtt, vagy gyorsabban old meg hétköznapi helyzeteket, mint mi - toleráljuk-e?)
 2. Van-e közös célunk, ami felé haladunk? Milyen a mostani elképzelésünk az együttélésünkről?
 3. Hogyan töltjük el szabadidőnket? Elfogadjuk-e, ha a másik különböző programokra jár (akár nélkülünk)?
 4. Milyen a hűséghez való viszonyunk, mit gondolunk a megcsalásról? Mennyire vagyunk féltékenyek?
 5. Milyen a szexuális kapcsolatunk, milyen gyakran igényeljük a szeretkezéseket, és az megfelelő-e mindkettőnk számára?
 6. Mennyire vagyunk intim, baráti kapcsolatban is párunkkal, tudunk-e beszélgetni egymással?
 7. Tetszik-e a párom pénzhez való viszonya? Hogy kezeljük a kiadásokat, figyeljük-e azt, hogy a másik mire és hogyan költ?
 8. Hogy osztjuk el a házi munkát, ki mennyit, hogyan veszi ki a részét belőle? Hogy osztjuk el a feladatokat?
 9. Hogyan kezeljük a felmerülő konfliktusokat, megbeszéljük vagy elzárkózunk? Milyen, ha veszekszünk? Párunk hogyan reagál ilyen helyzetben? (megsértődik, hallgat, kiabál, szid minket, káromkodik, tárgyakat vág földhöz, vagy elmondja a véleményét)
 10. Milyen családi mintákat hoztunk magunkkal, milyen a partnerünk családjához való viszonyunk? Hogyan jövünk ki a párunk családjával, milyen gyakran találkozunk egymás családjával?
 11. Ha van gyermekünk, akkor hogyan, milyen alapelvek alapján neveljük őket? Egyetértünk a nevelési elvekben, ill. egymás szülői szerepével?
 12. Mi a véleményünk az élethosszig tartó elköteleződésről vagy a válásról?
 13. Milyen a közös életünk és vajon így terveztük-e az összeköltözés előtt? (érdemes egy átlagos napot áttekinteni: mennyit dolgozunk, és mit csinálunk esténként?) Elégedettek vagyunk most?