Melyek a bántalmazás típusai?

2018.11.12 13:56

A három alapvető bántalmazási forma a lelki, fizikai és szexuális erőszak. De még egy fontos formája van, a gazdasági erőszak. Nehezen lehet elkülöníteni egymástól, leggyakrabban együtt fordulnak elő és a céljuk azonos: a bántalmazott megfélemlítése és állandó bizonytalanságban tartása, annak elhitetése, hogy nem képes egyedül létezni, vagyis a függőségérzés megszilárdítása.

Lelki erőszak formái a szóbeli bántástól a mozgás- és cselekvési szabadság korlátozásáig terjednek: “szavakkal való verés”, kegyetlen sértések, megalázza párját, nem törődve érzéseivel; gúnyos megjegyzések, csúfnevek, lekezelően bánik vele, nem szól hozzá, önbizalmát letöri, kritizálja mindenért, leszidja, az erőszakért őt okolja, ellenőrzi vagy/és megszabja, hogy kivel, mikor, mit csinálhat, hová mehet; átkutatja zsebeit, táskáit. Jellemző lehet még az idővel való elszámoltatás, elszigetelés (családtól, munkától, barátnőktől), a figyelem hiánya, megszégyenítés mások előtt, érzelmi zsarolás, fenyegetés, zaklatás, üvöltözés, káromkodás, stb.(NaNE, 2000).

Testi erőszak formái a leköpéstől a halálos sérülések okozásáig terjednek, de idetartozik a tárgyak dobálása, ellökés, megszorítás, ütés, verés, rúgás, pofozás, fojtogatás, ütlegelés, fegyverrel való fenyegetés, megégetés, stb. A testi erőszak szinte soha nem fordul elő önmagában, lelki terror nélkül.

Szexuális erőszak: Az erőszak után a nő félelmet, szégyent, bűntudatot érez és hallgat. Azt éli meg, hogy tehetetlen, képtelen befolyásolni a történteket vagy elmenekülni; alapvető élménye, hogy énje szinte megszűnik, nem személy többé, csak tárgy. Formái lehetnek többek között: a nő szexuális igényeinek figyelembe nem vétele, akarata ellenére simogatás, szexuális tevékenységre, pornográfia nézésére való kényszerítés, megerőszakolás, vagy külső szexuális viszony fenntartása, szerető házbahozatala, erős féltékenység, szexuális tárgyként való kezelése, a fogamzásgátlás megakadályozása, abortuszra kényszerítés vagy megakadályozása, stb..

Gazdasági erőszak formái: a férfi nem engedi, hogy a nő dolgozzon, tanuljon, önálló jövedelme legyen, vagy ha van pénzforrása, azt elveszi tőle. Minden kiadást, amire a nő kér pénzt, megkérdőjelez, elszámoltatja, vagy nem ad pénzt. A pénzzel kapcsolatos döntéseket egyedül hozza meg, mégis a nőt okolja túl sok pénzköltéssel.