„Mindenki függ valamitől”

2016.04.17 06:14

A függőségnek számtalan formája van, a különböző kémiai függőségektől a társfüggőségig. Ebben a cikkben a munkától való függőségről, angolul a „workaholic” emberekről szeretnék írni. A munkamánia vagy helyesebben munkaalkoholizmus  olyan függőség, amelyben a munka drogként funkcionál, háttérbe szorítja az egyén magánéletét, társas kapcsolatait; az élet értelmévé és a legfontosabb tevékenységgé válik. A munkaalkoholista a munkájával él házasságban. Számára a munka a legelső helyen áll, csak után jön minden és mindenki más.

Úgy látszik, hogy e szenvedélybeteg szereti a munkáját, de igazából függ tőle, nem is tud mást csinálni. Úgy érzi nélküle nem működne a munkahelye, valójában ő nem tud a munkája nélkül élni. A munkát hazaviszi és szabadságra is elviszi, rossz a lelkiismerete, ha nem dolgozik, sőt elvonási tünetei is lehetnek. Mobiltelefontját nem kapcsolja ki, bárhol bármikor bármelyik munkatársnak elérhető.

Azonban a munka inkább menekülés számára, jó alibi is lehet a túlórázás, hogy ne kelljen a családdal vagy egyéb intim kapcsolattal foglalkozni. A munka világa lehet menekülés az érzelmek, a gyengédség és a közelség elől. Sokan közülük évek óta nem voltak szabadságon, és gyakran hétvégén is dolgoznak. Bár van, aki heti 60 órát is dolgozik, mégsem nevezhető munkamániásnak, mert azután élvezi is a munka gyümölcsét. A munkamániás erre képtelen.

 

Milyen tünetei vannak ?

Napi 10-12 óra munka, pihenők nélkül - ha mégis pihen, közben is csak a munkájára gondol, számára a munka mindennél fontosabb, ráadásul gyakran már nem is jelent örömet, legtöbbször elkeseredetten küzd a tennivalókkal. Nem bízik kollégái teljesítményében, csak a saját maga által elvégzett munkát tartja megfelelőnek, éppen ezért képtelen bármit is kiadni a kezéből.

Állandóan a határidők szorításában él, önmagát stresszeli, egy adott időn belül a legtöbbet akarja elérni, és sosem ér rá másra. Tényleg nincs ideje – élni, így képtelen is élvezni az életet.

Úgy él, mintha beleszeretett volna a munkájába, nem csak dolgozik, ő maga a munka, annyira azonosult vele, hogy nem képes távolságot tartani tőle. Ez a legfontosabb az életében. Nem szabad bírálni munkáját, mert magára veszi, túlérzékeny, ingerlékeny, elvesztheti önuralmát.

Nagyon türelmetlen, szívtelenné és rideggé válhat, nem tud már meghallhatni senki sem, riaszthatja a csend és a nyugalom.

Gyakran együttjár más függőséggel (koffein, alkohol, nikotin, gyógyszer, drog) és pszichoszomatikus (magas vérnyomás, gyomorfekély) és testi tünetekkel (fogcsikorgatás, feszült izmok, derékfájás). Emellett egyszerre több dolgot csinál (beszél, dokumentumot ír, telefonál, fénymásol, stb) és lelkifurdalása van, ha nem csinál valamit.

Kizsákmányolja a testét is: keveset alszik, keveset mozog, rosszul táplálkozik (keveset és gyorsan eszik), nem tud lazítani, mindig siet (gyorsan megy, beszél, felületesen olvas).