Modern kapcsolatok: a mozaikcsaládok

2016.03.26 04:55

Az egyik legnagyobb veszteség és stresszhelyzet egy párkapcsolat megszakadása, a válási folyamat. Mára a válás bekerült a családi vagy egyéni fejlődéssel együttjáró, normatív krízisek sorába, mivel a párok többsége elválik. Ezek az ún. normatív krízisek az életciklus váltások során - a személyiség fejlődés felgyorsulási pontjain alakulhatnak ki. Vagyis ha a egy párkapcsolat vagy a pár két tagjának személyisége nem egy irányba és nem egyszerre fejlődik, akkor manapság a gyors megoldásnak a válás tűnik.

 

A krízishelyzet másik típusa a váratlanul bekövetkező krízis, olyan veszélyes külső tényező hatására kialakuló állapot, melyet egy adott időpontban hirtelen megjelenő sajátos életesemények, stressz szituációk, traumák, veszteségek váltanak ki (pl. katasztrófa, szeretett személy halála, munkahelyvesztés). Idáig ez utóbbi halmazba tartozott a válás is, de a pszichológia az emberekkel együtt változik.

A válás egyik következménye az egyszülős és mozaikcsaládok. Ez utóbbi az elvált szülő újraházasodása vagy együttélése után kialakuló bármilyen családszerkezetet jelenti. Számtalan formája lehet az együttélő felnőttek és gyermekek csoportosulásának, de a fő közös jellemzőik:

A szülők részéről mindig van egy előző kapcsolat, és a saját gyermeke mindig fontosabb lesz, mint az új párja gyermeke/i. Mivel valamelyik vagy mindkét fél gyermekkel érkezik a kapcsolatba, így kimarad a gyermek nélküli összeszokási fázis, amikor a két felnőtt párrá alakul. Így a saját párkapcsolatukat már gyermek mellett alakítják ki, és ezzel jár, hogy nem tudnak száz százalékig a párjukra figyelni. Általában a figyelem első helyén a szülő saját gyermeke áll.

A lehetséges problémák elvárt és elképzelt feltételezésekből, a következő mítoszokból származhatnak:

„Instant love”: az új párkapcsolatban élő szülő vagy szülők azt feltételezik, hogy ha ők szeretik egymást, akkor azonnal megszeretik egymás gyermekeit is és a gyermekek is őket.

„Mi könnyen alakulunk át új családdá”: úgy képzelik a szülők, hogy az új család kialakítása gyors és zökkenőmentes lesz. Azonban nem lehet sem elfelejteni, sem bepótolni az elmúlt éveket és a nem együtt töltött időt.

„A mostani kapcsolatunk az igazi”: azt várják az új kapcsolattól, hogy az tökéletes lesz, nem lesznek konfliktusok, mert a válás után végre megtalálták az „igazit”. Ilyenkor sajnos gyakori, hogy a kapcsolati problémákért egymás gyermekeit hibáztatják.

A következő nagy probléma nem a kapcsolati mítoszokból ered, de sajnos a „pótapa” és fogadott (lány)gyermeke között kétszer-háromszor gyakrabban alakul ki incesztusos kapcsolat, amikor a férfi szexuálisan molesztálja az új élettársa gyermekét.

A szakemberek nyolc pontban tesznek javaslatot a sikeres mozaikcsaládhoz:

1. Fontos a stabil párkapcsolat, ahol az élettársak kölcsönösen bizalmi kapcsolatot ápolnak egymással

2. A vér szerinti szülőnek legyen külön kapcsolata is a saját gyermekével, töltsön külön időt vele

3. A gyermek legyen kapcsolatban a nem vele együttélő szülőjével is

4. A gyermeknek legyen külön kapcsolata a pótszülővel is

5.  A mozaikcsalád járjon el együtt külön programokra, szabadidős tevékenységekre

6. Ismerjék meg egymás gyermekeinek pl. iskoláját, együtt menjenek oda is

7. A korábbi párkapcsolatot a szülők lehetőleg gyászolják el, dolgozzák fel a veszteségeiket, mielőtt új kapcsolatra lépnek

8. Tartsák be a gyermekekkel és egymással is a megfelelő szerepeket, távolságokat, határokat.