Relaxáció, AutogénTréning, hasi légzés, meditáció - Mit válasszak?

2015.09.30 10:59
Nézzük meg mit jelentenek a manapság egyre népszerűbb és valóban hatékony stressz-megelőző módszerek, amelyek szorongásos zavaroknál és tüneteknél is használhatóak. Mindegyik módszerben az a közös, hogy a légzést és a testérzeteket használja alapvetően, és a kialakuló módosult tudatállapottal dolgozik.
Hasi légzés:
Mint írtam, a közös szál e módszerek között a légzés. A megfelelő légzés. A megfelelő, vagyis nyugtató légzés a hasi légzés. Amikor feszültek vagyunk, szorongunk, izgulunk vagy netán pánikroham tör ránk, akkor felületesen, kapkodva, mellkasból lélegzünk. Ezért fontos a hasi légzés elsajátítása, amely lehetséges és elérhető mindenki számára, mivel a légzésünk „mindig kéznél van” (képzavarral élve). Csak annyit szükséges tennünk, hogy pár percig elvonulunk, ha lehetséges becsukjuk szemünket és arra figyelünk, hogy a beszívott levegő eljusson a tüdőnkön át a rekeszizmot is megemelve a hasba. Ha helyesen végezzük a hasfalunk fog inkább emelkedni, mint a mellkasunk. Kezünkkel ellenőrizhetjük.
Relaxáció:
Általában szakember által vezetett, vagyis irányított módszer, ahol a különböző testrészekre koncentrálunk, és azokon végigmenve érjük el az ellazult állapotot. Hétköznapokban is gyakran használjuk a kifejezést, hogy „nyugi, relaxálj!”, vagyis engedd el magad, engedd meg magadnak, hogy ellazulj. A rövid relaxáció lehet pár mélyen vett levegővétel is, de lehet hosszabb vezetett beszéddel kísért folyamat, de lehetséges relaxációs zenéket betéve is ellazulni légzésünkre figyelve. A gyors (progresszív) relaxáció is nagyon hatékony tud lenni, ha nincs elérhető személy, aki vezesse a relaxációnkat. Ez annyit jelent, hogy belégzéssel megfeszítjük minden létező izmunkat és kilégzéssel elengedjük azokat. Ezt ismételjük meg 3-5x egymás után, és figyeljük meg a hatását (élettanilag az izmok maguktól ellazulnak a feszítés után, és remélhetőleg lelkünk is követi izmainkat).
Autogén Tréning (AT)
Az AT a relaxáció egy speciális formája, ahol nem csak testrészeinket lazítjuk el, hanem irányított feladatok is vannak a különböző testérzeteinkhez kapcsolódva. Ezt a módszert szakembertől lehet megtanulni. Eredménye, hogy utána önállóan is tudjuk alkalmazni, mivel tőle megtanuljuk ellazítani magunkat. Azért is ez a neve, hogy autogén, vagyis önmagunktól, önmagunkkal végezhető lazító gyakorlat.
Meditáció:
Alapvető különbség az általános relaxáció, AT és meditáció közt a célban található. Míg az előbbiek célja a testi-lelki ellazulás és a stresszoldás, a meditációnak spirituális célja van. A testi-lelki lazítás, és a vele járó jóllét nem a meditáció célja, csak „mellékterméke”, vagyis a következménye lehet, de nem az alapvető cél. A cél összekapcsolódni a bennünk élő „mély-énnel” (Jung) és átélni az igazi természetünket, az Önvalónkat. A meditáció nem egy lazító gyakorlat, hanem annak megélése, ami/aki nálunk több.